Všechny recepty jsou pro 4 osoby.

Alžírská káva
4 porce překapané kávy
4 lžíce vaječného koňaku - i více dle chuti
šlehačka

Do vyskoké sklenice nalijeme vaječný koňak. Zalejeme opatrně horkou kávou, zdobíme šlehačkou.

Mexická káva
Pro každou osobu připravíme
150 ml vody
2 lžíce hrubě mleté tmavé kávy
přírodní cukr
malý kousek skořicové kůry

Vše uvedeme do varu a odstavíme. Zamícháme a znovu dáme na plotnu. Když se káva začně opět vařit, scedíme ji a podáváme.

Kořeněná mražená káva
2 svitky skořice
6 hřebíčků
6 zrnek nového koření
3 lžíce cukru
900 ml velmi silné kávy
drcený led

Když káva vystydne, dáme ji do ledničky a necháme alespoň jednu hodinu chladit. Před podáváním koření vyjmeme a kávu šleháme v mixéru s ledem při větší rychlosti, asi tak minutu dvě, až se vytvoří hladky, pěnivý nápoj. Ihned podáváme.

Káva s rumem
6 hřebíčků
1 svitek skořice
4 kostky cukru
75 ml rumu
kůra z 1 pomeranče
300 ml silné kávy

Koření, cukr a pomerančovou kůru dáme do hrnku, zalijeme rumem - mělo by ho být tolik, aby bylo vše ponořeno. Mírně zahřejeme a přitom pohybujeme hrnkem tak dlouho, až se cukr rozpustí. Vlijeme horkou kávu, scedíme a podáváme.

Irská káva
Pro každou porci dáme do sklenice
2 lžíce irské whisky
dolijeme ji horkou vodou
a podle chuti přidáme cukr.
Pak do každé sklenice nalijeme přes hřbet lžíce dvojitou porci studené husté
smetany,
která zůstane na hladině kávy.
Nemícháme a kávu pijeme přes smetanu.



Kávové dezerty

Kávové lanýže
75 g másla
2 žloutky
2 lžíce moučkového cukru
250 g čokolády
2 lžíce velmi jemně mleté kávy
kakao

Máslo, žloutky a práškový cukr utřeme dohladka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Kávu a čokoládu přidáme k máslové směsi a dále třeme. Když hmota zhoustne, ještě ji prohněteme. Pak utvoříme kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.

Kávovo-čokoládové koláčky
125 g másla
50 g jemného přírodního cukru
3 lžíce instatní kávy
2 lžíce teplé vody
1 ušlehané vejce
150 g hladké mouky
50 g nahrubo mletých mandlí
150 g nadrobno nasekané čokolády

Máslo s cukrem třeme, až je světlé a hladké. Kávu rozpustíme ve vodě a vmícháme ji do utřeného másla s cukrem. Do směsi rozklepneme vejce a dobře ušleháme. Přisypeme mouku a přidáme mandle a čokoládu. Vymastíme dva plechy a daleko od sebe tvoříme na nich z těsta lžicí hromádky, které hřbetem lžíce trošku zploštíme. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia, stupeň 4.

Dezert z mražené kávy
125 g moučkového cukru
125 ml kávy
600 ml hustého jogurtu
125 g měkkého tvarohu
3 lžíce cointreau
2 lžíce řídkého medu

V kávě rozpustíme cukr, přimícháme ostatní přísady a dáme mrazit do zakryté nádoby.

     
     

© 2000 veruska